Q-Branch

Casino Royale is het begin van een bijna gadgetloos tijdperk geworden. De film is een re-boot van de hele franchise en de producenten vonden dat Q daarbij niet meer paste. De producenten hebben ook aangegeven dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om nog met een nieuwe gadget te komen. Er zijn nog wel een handjevol handigheden te bespeuren maar van een afdeling wordt niet meer gesproken. Ook in de hierna volgende film Quantum of Solace is er geen Q-branch.

Het goede nieuws is dat Q zijn comeback maakt in Skyfall. De Engelse acteur Ben Whishaw is degene die het stokje overneemt van wijlen Desmond Llewelyn. Aangenomen wordt dat hij in de komende films ook te zien zal zijn als Q.

Desmond Llewelyn (1914-1999)

Wie Q zegt denkt natuurlijk gelijk aan de acteur die hem onsterfelijk heeft gemaakt: Desmond Llewelyn. De geliefde acteur is in maarliefst 17 Bondfilms te zien als Q, maar hij was niet de eerste die de rol van Major Boothroyd mocht vertolken. Die eer viel Peter Burton namelijk toe in Dr. No. Daar wordt hij echter nog niet aangeduid als Q. Ook geeft hij Bond eigenlijk alleen maar zijn nieuwe pistool (net als in het boek) maar daar blijft het dan ook bij. De acteur was echter niet beschikbaar voor de volgende film en toen werd Desmond Llewelyn gevraagd voor de rol. Het attachékoffertje trok al de nodige aandacht van het publiek, maar toen Q Bond in Goldfinger trakteerde op een Aston Martin volgepropt met gadgets sloeg de gekte helemaal toe. Bij iedere komende film zat het bioscooppubliek met spanning te wachten welke uitvindingen Q dit keer aan Bond zou mee geven.Pages: 1 2 3 4