Pierce Brosnan

Pierce Brosnan is geboren in Ierland in 1953 op 16 mei in het St. Mary’s Hospital in Drogheda. Op 11 jarige leeftijd verhuisde hij met zijn moeder naar Londen. Op zijn 16e volgde hij een opleiding aan de Central Saint Martins College of Art and Design, een instituut voor kunst en design waarna hij in 1969 aan de slag ging bij de Ravenna Studio’s in Zuid-Londen.

In 1971 ontdekte Brosnan zijn liefde voor het acteren en besloot om twee jaar later een studie te beginnen bij het Drama Centre Londen. Vervolgens werkte hij een tijdje bij het York Theatre Royal waarbij hij zijn acteerdebuut maakte in het stuk “Wait Until Dark”.

Pierce Brosnan ontmoette in 1977 de liefde van zijn leven in de vorm van Cassandra Harris en trad drie jaar later met haar in het huwelijksbootje. Brosnan maakte in ’81 voor het eerst kennis met het fenomeen James Bond toen hij de opnames bijwoonde van For Your Eyes Only waar zijn kersverse vrouw de rol van Bondgirl gravin Lisl von Schlaf vertolkte. In 1991 overleed zijn vrouw na een lange strijd aan de gevolgen van kanker. Pierce Brosnan was door dit verlies natuurlijk behoorlijk aangeslagen, maar kon na een aantal jaren zijn leven weer een positieve wending geven toen hij in 1994 journaliste Keely Shaye Smith leerde kennen met wie hij in 2001 trouwde.

In het begin van de jaren ‘80 werkte Pierce Brosnan gestaag verder aan zijn acteercarrière en kreeg in 1982 de hoofdrol in “Remington Steele”, de tv-serie die hem later als potentiële Bond zoveel kopzorgen zou bezorgen. Wat was namelijk het geval? Toen Roger Moore in 1985 gestopt was met het spelen van James Bond gingen de producenten hard opzoek naar een opvolger. Brosnan was al in een vergevorderd stadium toen de makers van de inmiddels gecancelde serie “Remmington Steele” hier lucht van kregen en de kans roken om hun serie nieuw leven in te blazen. Pierce Brosnan was contractueel verplicht verder te gaan met de serie waardoor zijn Bond-plannen in rook opgingen. In 1994 kreeg Brosnan gelukkig een herkansing en tekende een contract voor 3 films om te kunnen schitteren als James Bond. Tot zijn spijt besloten de producenten om na de financieel zeer succesvolle Die Another Day uit 2002 met zijn opvolger Casino Royale het roer om te gooien en daarmee ook een nieuwe Bond te introduceren. Pierce Brosnan heeft in totaal vier keer de rol van James Bond gespeeld.

Pierce Brosnan heeft inmiddels al een aardig aantal films op zijn lijstje staan. Voordat hij als Bond wereldwijde aandacht kreeg speelde hij al in een aantal bekende films waaronder “The Lawnmower Man” uit 1992 en “Mrs.Doubtfire” uit 1993, maar door zijn verworven bekendheid als superspion 007 kreeg zijn carrière pas echt een impuls en zat in hits als “Mars Attacks!”, “Dante’s Peak”, “The Thomas Crown Affair” en “Mamma Mia!”. Recentelijk speelde hij nog in de Deense komedie Love is All You Need (Den Skaldede Frisør) uit 2012.

Sinds 2001 is Pierce Brosnan de officiële ambassadeur van Ierland voor de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Bondfilmografie

  • Goldeneye (1995)
  • Tomorrow Never Dies (1997)
  • The World is not Enough (1999)
  • Die Another Day (2002)