Timothy Dalton

Timothy Dalton is geboren in het stadje Colwyn Bay in Noord-Wales op 21 maart 1946. Toen hij op zijn 16e een voorstelling van Macbeth zag wist hij dat hij acteur wilde worden en na zijn opleiding op The Royal Academy of Arts, kortweg RADA, werd hij lid van het Repertory Theater in Birmingham in 1966. Zijn debuutfilm was “The Lion in The Winter” (1968) met Peter O’Toole en Katherine Hepburn. Ook speelde hij in “Flash Gorden” (1980) als prins Barin. Hij was het best bekend door zijn theater en televisiewerk, en kreeg veel lof voor zijn optreden met the Royal Shakespeare Company, waardoor hij min of meer bekend stond als klassiek geschoold acteur.

In 1968 deed Timothy Dalton auditie voor de rol van James Bond voor de film On Her Majesty’s Secret Service maar gaf zichzelf weinig kans omdat hij zich te jong vond. In 1982 werd hij wederom benaderd door Broccoli en Wilson voor de nieuwe Bond in Octopusy maar zoals bekend heeft hij zijn eerste stappen gezet in 1986 bij het maken van The Living Daylights waar hij op dat moment 40 jaar oud was.

Eigenlijk was Pierce Brosnan de eerste keus van de producenten nadat ze hem ontmoet hadden bij de opnames van For Your Eyes Only waar hij op de set kwam kijken om zijn vrouw Cassandra Harris aan het werk te zien als gravin Lisl von Schlaf. Brosnan kwam echter niet onder zijn contract van de populaire serie “Remmington Steele” uit waardoor Timothy Dalton uiteindelijk de rol van geheim agent 007 aangeboden kreeg.

Met Roger Moore was er een Bond gecreëerd die meer cartoonesk was. Dalton wilde weer terug naar de serieuze en hardere Bond uit de boeken van Ian Fleming. Hij zei hierover het volgende:

 

”Het is belangrijk om het karakter geloofwaardig neer te zetten zodat de fantasie dichterbij komt. Bond is een man die op ieder moment vermoord kan worden. Die spanning en dat gevaar is gespiegeld aan de manier waarop hij leeft”

Het was de bedoeling dat hij in minimaal 3 Bondfilms te zien zou zijn en bij het Cannes Film Festival van 1990 werd al vol enthousiasme de volgende Bondfilm aangekondigd. Door een langslepend conflict tussen Danjaq en studio MGM/UA werd de datum voor een volgende film echter steeds maar uitgesteld. Toen in 1993 de geschillen eindelijk waren opgelost en men kon beginnen met de voorbereidingen van Goldeneye gaf Dalton in 1994 te kennen dat hij zich nu toch echt te oud vond voor het spelen van James Bond en trok zich terug, waardoor de producenten snel opzoek moesten naar een andere acteur. Pierce Brosnan kreeg een tweede kans en greep deze met beide handen aan.

Timothy Dalton heeft na zijn periode als James Bond onder meer in de film “The Rocketeer” (1991), de miniserie “Scarlett” (1994) en “The Looney Tunes: Back in Action” uit 2003 gespeeld. In 2007 speelde hij de sinistere eigenaar van een supermarkt in de geweldige actiekomedie “Hot Fuzz” van het duo Simon Pegg en Edgar Wright. Timothy Dalton leende ook zijn stem aan het derde deel van “Toy Story” (2010) waar hij een geschoolde pluche egel neerzette. Vanaf 2011 heeft hij een terugkerende gastrol in de Amerikaanse komedie “Chuck” als Alexei Volkoff.

Bondfilmografie

  • The Living Daylights (1987)
  • Licence to Kill (1989)