The Living Daylights

The Living Daylights (1987)

In 1986 brak er een nieuw tijdperk aan na het vertrek van Roger Moore als Bond. De uit Ierland afkomstige Pierce Brosnan zou het stokje overnemen. Brosnan had al een goede bekendheid opgebouwd met de serie Remmington Steele, en was er helemaal klaar voor. Dat dacht hij althans. Tijdens de geruchtenstroom dat Pierce de nieuwe Bond-vertolker zou worden rook NBC, de makers van Remming Steele, hun kans om gebruik te maken van deze publiciteit en besloten om het ge- cancelde programma weer nieuw leven in te blazen. Gedwongen door zijn contract met NBC moest Brosnan zich terugtrekken uit het Bond-project waardoor een droom uiteen spatte. Zoals bekend kon Pierce zich vanaf 1994 alsnog de nieuwe Bond noemen.

Scriptschrijvers Richard Maybaum en Michael G. Wilson wilden proberen om met de nieuwe film de klok terug te draaien en te laten zien hoe bond de bond geworden is die we allemaal zo goed kennen. Broccoli was bang dat het publiek daar niet echt op zat te wachten en het idee belandde in de koelkast. Later zal dat idee worden verwerkt in de film Casino Royale.

Er werd besloten om de enige nog niet verfilmde titel The Living Daylights te bewerken. Het korte verhaal van Flemming werd gebruikt als springplank voor de rest van het verhaal. Gaandeweg werden er wat dingen veranderd. In het originele script ontsnappen Bond en Kara van een KGB-agent anders dan de uiteindelijk film. Zo ontsnappen ze door middel van de auto van de KGB-agent i.p.v. de Auston Martin en nadat hun auto op het bevroren meer totall-loss is gereden vluchten ze door middel van een ijsjacht (later gebruikt in Die Another Day). Andere scènes zoals een achtervolging door 2 gevangenisbewaarders van de Afghaanse gevangenis op een grote bazaar werden geschrapt.

Met het afhaken van Brosnan moest er naarstig worden gezocht naar een vervanger. Sam Neill (zie foto test-screening), Finlay Light en Zelfs Christopher Reeves werden genoemd als vervanger, maar uiteindelijk kreeg Timothy Dalton de rol aangeboden. De producers wilden met Dalton een nieuwe weg inslaan door terug te gaan naar de Bond uit de Flemming boeken.

Maryam d’Abo had auditie gedaan in 1985 voor de rol van KGB-agent Pola Ivanova in A View To A Kill, maar daar had ze het niet gehaald. Bij een screentest die eigenlijk bedoeld was als test voor de nieuwe bond viel Maryam zo positief op dat ze haar uitkozen. De Bond die werd getest was naar verluid ironisch gezien Pierce Brosnan. Verder werden Desmond LLewellyn, Caroline Bliss, John Rhys-Davies en Joe Don Baker toegevoegd aan de cast. Het is natuurlijk met name voor de Nederlandse fan leuk dat er ook een acteur uit de lage landen meedoet aan het vijftiende Bond avontuur en wel in de persoon van Jeroen Krabbé. De acteur, die toendertijd internationaal het meest bekend was van Soldaat van Oranje, speelt Generaal Giorgi Koskov, de Bond-villan van The Living Daylights

De opnames begonnen in Pinewood op maandag 29 September 1986, waarna het hele circus naar Wenen vertrok. Hier werd Timothy Dalton officieel aan de pers bekend gemaakt. Dalton beschreef bond als iemand die op het scherpst van de snede moet leven om te kunnen overleven.Na 2 weken filmen in Oostenrijk belandde de filmcrew in Gibraltar voor het filmen van de openingsscene. Het verschil tussen Dalton en Moore werd hier onder andere goed zichtbaar omdat Dalton zoveel mogelijk van zijn eigen stunts wilde uitvoeren. Zo was hij het die voorstelde om zelf op de jeep te liggen tijdens de achtervolging in Gibraltar om zo het realisme van de film te verhogen. Ook werden er op het allerlaatste moment nog veranderingen in het script aangebracht op de nieuwe harde bond meer tot zijn recht te laten komen. Na een korte onderbreking in Pinewood werden de opnames afgerond in Marokko, waarop 13 februari de laatste film werd geschoten.

Voor John Barry was dit zijn laatste muzikale bijdrage. Samen met Aha was hij verantwoordelijk voor een grote hit met de titelsong voor de Living Daylights. Voor de opletters onder ons: hij is in de film te zien als dirigent aan het einde van de film als Kara optreedt.

The Living Daylights heeft alle elementen van een Bond-film in zich alhoewel de Bond-slechterik dit keer wat tegenvalt. Dit ligt niet aan Jeroen Krabbé, want die heeft meerdere malen bewezen een prima acteur te zijn. Het materiaal waar hij mee moest werken geeft gewoon te weinig om een echt dreigende figuur neer te kunnen zetten. De droge en bijna clowneske humor van Roger Moore wordt achterwege gelaten. In plaats hiervan wordt er gekozen voor een meer serieuze Bond. Timothy Dalton weet een realistische en gevaarlijke Bond neer te zetten. De première was op 10 juli in Amerika. Na een wat tegenvallende opbrengst in Noord-Amerika, deed de film het in de rest van de wereld stukken beter. Geproduceerd voor 33 miljoen dollar bracht The Living Daylights in totaal $191.200.000 dollar op.

The Living Daylights © 1987 Danjaq S.A. & MGM/United Artists Telecommunications.