Roger Moore

Roger Moore is geboren in Londen in de wijk Stockwell op 14 oktober 1927. Als kind verhuisde hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor zijn eigen veiligheid naar het platteland. Toen de oorlog was afgelopen keerde hij weer terug naar zijn ouders. Roger Moore zette op 17 jarige leeftijd zijn eerste stappen in de filmwereld als extra in de film “Caesar and Cleopatra” uit 1945. Op zijn 18e ging Moore het leger in en was een tijdje gestationeerd in West-Duitsland waar hij uiteindelijk de rang van 2e luitenant kreeg.

Roger Moore heeft een tijdje aan de Royal Academy of Dramatic Art (RADA) gestudeerd. Leuk detail is dat één van zijn klasgenoten zijn latere collega Lois Maxwell was, beter bekend als de actrice die jarenlang Miss Moneypenny speelde. In de jaren ’50 verdiende Moore zijn geld met modellenwerk en kreeg uiteindelijk een contract aangeboden bij filmstudio MGM. De films die hierop volgden waren echter weinig succesvol.

Roger Moore kreeg pas echt bekendheid toen hij de hoofdrol kreeg in de televisieserie “The Saint” (1962–1970) als Simon Templer. De luchtige manier waarop hij Templer speelde trok al snel de aandacht van de Bond-producenten, maar het zou nog tot 1972 duren eer Roger Moore in de huid mocht kruipen van werelds meest bekende spion.

Toen “The Saint” gestopt was speelde Roger Moore samen met medespeler Tony Curtis de hoofdrol in “The Persuaders” uit 1971. De serie kende maar één seizoen vanwege tegenvallende kijkcijfers maar tegenwoordig wordt “The Persuaders” als cultserie gezien. Door het wegvallen van deze serie kreeg Moore echter wel de gelegenheid om in 1972 zijn handtekening te mogen zetten onder het contract voor de rol van James Bond. In eerste instantie tekende hij voor 3 films waarvan “Live And Let Die” uit 1973 zijn eerste was. Uiteindelijk zou Roger Moore in maarliefst 7 Bondfilms te zien zijn. Een record dat tot op heden nog niet verbroken is.

“A View to a Kill” uit 1985 was de laatste film waarin Roger Moore te zien was als geheim agent 007. Hij was toen 57 jaar en besloot wijselijk dat het tijd werd om het stokje door te geven. Na zijn carrière als Bond verscheen hij nog in diverse films, maar deze konden meestal niet de aandacht trekken van het grote publiek. Daarnaast had hij nog enkele gastrollen in bekende televisieseries zoals “Alias” en “Tatort”.

Tijdens het maken van “Live And Let Die” voorspelde een tarotkaartenlezer de toekomst van Roger Moore en zei:” U bent ervoor in de wieg gelegd om filantroop te worden, u wordt één van onze grote Boeddha’s”. Vele jaren later zou Moore deze voorspelling waarmaken door in 1991 Goodwill ambassadeur te worden van UNICEF. In 2003 werd Roger Moore door Koningin Elizabeth II voor al zijn werk tot ridder geslagen.

In 2008 bracht Roger Moore zijn autobiografie “Voor altijd James Bond” uit waarin hij zijn memoires publiceerde. In oktober 2012 brengt Moore een boek uit waarin hij het Bonduniversum zal bespreken, getiteld “Bond on Bond”.

Bondfilmografie

  • Live And Let Die (1973)
  • The Man With The Golden Gun (1974)
  • The Spy Who Loved Me (1977)
  • Moonraker (1979)
  • For You Eyes Only (1981)
  • Octopussy (1983)
  • A View to a Kill (1985)